Eerste resultaten van onderzoek uit project maagdarmgezondheid bij paarden gepresenteerd

img

 

Afbeelding met tekst, zoogdier, schermopname, olifant

Automatisch gegenereerde beschrijvingTijdens de 11e editie van het European Equine Health and Nutrition Congress (EEHNC) te Gent presenteerde Kitty Huurdeman- van der Moolen, door middel van een poster, de resultaten van één van de onderzoeken van haar PhD-project naar tools voor het verbeteren van maagdarmgezondheid bij paarden.

In dit specifieke onderdeel van het project keek Kitty naar de fermentatieprofielen van koolhydraatbronnen in verschillende delen van het darmstelsel van het paard. “Omdat het moeilijk is om de fermentatie in de achterdarm van een levend dier te onderzoeken, hebben onderzoekers een diervriendelijk “in glas” ofwel de in vitro gasproductie techniek (IVGPT) ontwikkelt. Deze in vitro gasproductie techniek is oorspronkelijk bedoeld om de pensvertering bij de koe na te bootsen. Ik bestudeer met deze techniek de fermentatie van voedingsbestanddelen, de verteringsproducten die hierbij ontstaan en de effecten op de gezondheid van specifieke darmsegmenten van het paard. Zodoende kunnen de (gezondheids-)effecten van bepaalde voerbestanddelen en -hoeveelheden worden bepaald. De hoop bestaat dat deze techniek mogelijkheid biedt een formule op te stellen om fermentatieprofielen uit rectale monsters te relateren aan de andere darmsegmenten. Kitty: “Het is nog de vraag in hoeverre rectale monsters representatief zijn voor bijvoorbeeld het caecum en RVC (rechter ventrale colon, red.)

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, tekst, personAutomatisch gegenereerde beschrijvingBinnen dit onderzoek richt ik mij specifiek op de fermentatie van zetmeel en grasfructanen in de dikke darm. Overmatige opname van deze stoffen wordt namelijk gerelateerd aan een verhoogd risico op koliek en hoefbevangenheid. Met deze kennis hopen we paarden uiteindelijk beter te kunnen voeren en het risico op het ontstaan van koliek en hoefbevangenheid te verlagen.” Hiervoor is nog véél meer onderzoek nodig, maar het begin is er. ” Het onderzoek van Kitty is nog niet gepubliceerd, maar meer informatie over de resultaten volgt binnenkort.

Het PhD-project van Kitty wordt mede gefinancierd door Science4Animals (lees meer…).

 

 

: Tekst: Marike Jacobs & David van Doorn
Email:
Tel: