Nieuwsberichten

img
14 December 2023

Honden en katten(eigenaar) van groot belang bij kwaliteitstesten van huisdiervoer

Op 30 november is Evelien Bos gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit op de ontwikkeling van protocollen voor kwaliteitstesten van huisdiervoeding in de thuissituatie. Het uitvoeren van deze testen bij de eigenaar thuis, ofwel ‘in-home’, geeft een representatief beeld van de praktijk. De variatie aan honden en katten bij de eigenaar thuis is groot en heeft gevolgen voor de conclusies van een test. Zowel de verteerbaarheid en smakelijkheid van huisdiervoeding werd in de verschillende studies van Bos beïnvloed door variabelen zoals het geslacht, wel/geen castratie/sterilisatie, de leeftijd, het lichaamsgewicht en de voer geschiedenis van het dier. De variatie aan dieren bepaald ook hoeveel dieren er nodig zijn voor een betrouwbaar testresultaat. “Over het algemeen geldt, hoe meer dieren, hoe preciezer het resultaat” aldus Bos, “en hoe minder variatie, hoe minder dieren er nodig zijn”.

De eigenaar speelt een belangrijke rol in een in-home test, aangezien hij/zij de uitvoerder is van de test. De eigenaar kan van toegevoegde waarde zijn in het verkrijgen van data. Hij/zij kent zijn huisdier als geen ander en kan een inschatting maken wat betreft het effect van het voer op zijn/haar huisdier. Denk aan de interpretatie van het welzijn, de gezondheid en het gedrag van de hond of kat. Aan de andere kant kan de eigenaar invloed uitoefenen en daardoor testresultaten beïnvloeden. Een aantal van deze invloeden zijn door Bos in kaart gebracht en dit geeft handvaten voor toekomstige protocollen. Bos stipt aan dat verder onderzoek van groot belang is: “Je bent pas een wetenschapper als je eindigt met meer vragen dan toen je begon”.

Stichting S4A heeft in 2020 een beurs verleend aan Evelien Bos en S4A geassocieerd onderzoeker Guido Bosch. Meer informatie over de S4A onderzoeker en dit project kan ook hier gevonden worden. Zie de pdf versie voor een versie van dit nieuwsbericht met afbeeldingen. 

Meer info

Word lid van onze community

Door lid te worden van onze community steun je S4A

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

img
4 April 2023

Eerste resultaten van onderzoek uit project maagdarmgezondheid bij paarden gepresenteerd

 

Afbeelding met tekst, zoogdier, schermopname, olifant

Automatisch gegenereerde beschrijvingTijdens de 11e editie van het European Equine Health and Nutrition Congress (EEHNC) te Gent presenteerde Kitty Huurdeman- van der Moolen, door middel van een poster, de resultaten van één van de onderzoeken van haar PhD-project naar tools voor het verbeteren van maagdarmgezondheid bij paarden.

In dit specifieke onderdeel van het project keek Kitty naar de fermentatieprofielen van koolhydraatbronnen in verschillende delen van het darmstelsel van het paard. “Omdat het moeilijk is om de fermentatie in de achterdarm van een levend dier te onderzoeken, hebben onderzoekers een diervriendelijk “in glas” ofwel de in vitro gasproductie techniek (IVGPT) ontwikkelt. Deze in vitro gasproductie techniek is oorspronkelijk bedoeld om de pensvertering bij de koe na te bootsen. Ik bestudeer met deze techniek de fermentatie van voedingsbestanddelen, de verteringsproducten die hierbij ontstaan en de effecten op de gezondheid van specifieke darmsegmenten van het paard. Zodoende kunnen de (gezondheids-)effecten van bepaalde voerbestanddelen en -hoeveelheden worden bepaald. De hoop bestaat dat deze techniek mogelijkheid biedt een formule op te stellen om fermentatieprofielen uit rectale monsters te relateren aan de andere darmsegmenten. Kitty: “Het is nog de vraag in hoeverre rectale monsters representatief zijn voor bijvoorbeeld het caecum en RVC (rechter ventrale colon, red.)

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, tekst, personAutomatisch gegenereerde beschrijvingBinnen dit onderzoek richt ik mij specifiek op de fermentatie van zetmeel en grasfructanen in de dikke darm. Overmatige opname van deze stoffen wordt namelijk gerelateerd aan een verhoogd risico op koliek en hoefbevangenheid. Met deze kennis hopen we paarden uiteindelijk beter te kunnen voeren en het risico op het ontstaan van koliek en hoefbevangenheid te verlagen.” Hiervoor is nog véél meer onderzoek nodig, maar het begin is er. ” Het onderzoek van Kitty is nog niet gepubliceerd, maar meer informatie over de resultaten volgt binnenkort.

Het PhD-project van Kitty wordt mede gefinancierd door Science4Animals (lees meer…).

 

 

Meer info
img
4 April 2023

Resultaten project CENTAUR gepresenteerd op 11th EEHNC

 

Afbeelding met Menselijk gezicht, Spreken in het openbaar, Redenaar, personAutomatisch gegenereerde beschrijvingScience4Animals is eveneens betrokken als maatschappelijk partner bij het CENTAUR project, een samenwerking tussen UU, UMC en WUR, waarin de afgelopen tijd successen zijn geboekt in de ontwikkeling van organoids, ofwel ‘mini-organen’ afgeleid van stamcellen, van de lever van het paard (lees meer…).  In deze samenwerkingsprojecten wordt waardevolle kennis vergaard die fundamenteel is voor het verbeteren van het welzijn van paarden. Op het 11e EEHNC presenteerde Dr. Louis Penning (afbeelding) de eerste resultaten van het Centaur project samen met Dr Jurgen van Baal (WUR).

In 2023 heeft Science4animals 2 aanvragen i.h.k. van het project maagdarmgezondheid bij paarden kunnen toezeggen.  Iedere vorm van steun voor deze projecten is welkom! Wil je weten hoe je S4A kunt steunen, klik dan hier. Meer weten?  Klik hier voor informatie over het onderzoeksproject ‘Maagdarmgezondheid bij paarden’. Je kunt ook direct doneren aan dit project.

In 2023 heeft Science4animals 2 aanvragen i.h.k. van het project maagdarmgezondheid bij paarden kunnen toezeggen.  Iedere vorm van steun voor deze projecten is welkom! Wil je weten hoe je S4A kunt steunen, klik dan hier. Meer weten?  Klik hier voor informatie over het onderzoeksproject ‘Maagdarmgezondheid bij paarden’. Je kunt ook direct doneren aan dit project.
 

Meer info