Nieuwsberichten
4 April 2023
Resultaten project CENTAUR gepresenteerd op 11th EEHNC
Science4Animals is eveneens betrokken als maatschappelijk partner bij het CENTAUR project, een samenwerking tussen UU, UMC en WUR, waarin de afgelopen tijd successen zijn geboekt in de ontwikkeling van organoids, ofwel ‘mini-organen’ afgeleid van stamcellen, van de lever van het paard (lees meer…). In deze samenwerkingsprojecten wordt waardevolle kennis vergaard die fundamenteel is voor het verbeteren van het welzijn van paarden. Op het 11e EEHNC presenteerde Dr. Louis Penning (afbeelding) de eerste resultaten van het Centaur project samen met Dr Jurgen van Baal (WUR).
In 2023 heeft Science4animals 2 aanvragen i.h.k. van het project maagdarmgezondheid bij paarden kunnen toezeggen. Iedere vorm van steun voor deze projecten is welkom! Wil je weten hoe je S4A kunt steunen, klik dan hier. Meer weten? Klik hier voor informatie over het onderzoeksproject ‘Maagdarmgezondheid bij paarden’. Je kunt ook direct doneren aan dit project.
In 2023 heeft Science4animals 2 aanvragen i.h.k. van het project maagdarmgezondheid bij paarden kunnen toezeggen. Iedere vorm van steun voor deze projecten is welkom! Wil je weten hoe je S4A kunt steunen, klik dan hier. Meer weten? Klik hier voor informatie over het onderzoeksproject ‘Maagdarmgezondheid bij paarden’. Je kunt ook direct doneren aan dit project.
3 October 2020
Werelddierendag 2020: Stichting Science4Animals reikt beurzen uit om onderzoek naar de voeding van honden en paarden te steunen
Stichting Science4Animals (S4A) reikte op vrijdag 2 oktober j.l. beurzen uit aan twee PhD studenten om hun onderzoek naar de voeding van honden en paarden te ondersteunen. De uitreiking van de cheques vond plaats na de bestuursvergadering van Stichting S4A in Zodiac gebouw van Wageningen.
Kitty Huurdeman-van der Moolen (PhD student) ontving een beurs voor haar project ‘Maagdarmgezondheid bij paarden’ ter waarde van €5000. Kitty doet onderzoek naar de verteerbaarheid van zetmeel en grasfructaan. Zij maakt hiervoor gebruik van een in vitro gasproductiesysteem. Deze techniek maakt het mogelijk om zonder proefdieren effecten van voedermiddelen op de maagdarmgezondheid van paarden te bestuderen.
Daarnaast werd een beurs ter waarde van €2500 uitgereikt aan Evelien Bos voor haar PhD project “in-home testing for quality of petfoods”. Evelien wil een protocol ontwikkelen om op een goede manier de verteerbaarheid van hondenvoer in de thuissituatie te kunnen meten. Niet alleen voedingsaspecten, maar ook de eigenschappen van de hond, de eigenaar en de huisvesting van de hond, worden in het onderzoek meegenomen.
Beide projecten sluiten aan bij de missie van S4A om dieren gezond te houden! Stichting S4A steunt vooral projecten waarin de rol van voeding in relatie tot gezondheid en welzijn van gehouden dieren wordt onderzocht.
Lees hier een interview met Kitty Huurdeman-van der Moolen en lees hier meer over over het project de Gouden Hondendrol.
Foto: De secretaris van S4A, Francine Wartena (links) en David van Doorn overhandigen samen een cheque van 5000 Euro aan Kitty Huurdeman-van der Moolen voor haar onderzoek naar de relatie tussen voeding en maagdarmgezondheid bij paarden. Zij wordt in haar onderzoek o.a. begeleid door Dr. Wilbert Pellikaan (Foto: rechts); Copyright foto: Mirian Hendriks Fotografie.
Meer info3 October 2020
De gouden hondendrol
POEP. Daar maak je je handen liever niet vuil aan. Althans, dat gold niet voor de deelnemers van De gouden hondendrol. 60 hondeneigenaren zijn hierbij de uitdaging aangegaan om 2 weken lang ontlasting van hun hond te verzamelen. Dit met als doel om straks verteerbaarheidstesten, die nu alleen nog in een gestandaardiseerde situatie uitgevoerd worden, ook bij de hondeneigenaren thuis uit te kunnen voeren.
De verteerbaarheid van een hondenvoeding is een van de kwaliteitsaspecten die kan worden gemeten in de voeding. De verteerbaarheid van een voeding geeft informatie over de productspecificaties, de voedingswaarde en de veiligheid van het product. In gestandaardiseerde omstandigheden zijn er richtlijnen vastgesteld hoe een verteerbaarheidsbepaling te doen. In de thuissituatie weten we echter nog niet hoe we op een betrouwbare manier de verteerbaarheid van hondenvoeding kunnen bepalen.
In de studie “De gouden hondendrol” worden daarom, in samenwerking met hondeneigenaren, alle uitdagingen voor een verteerbaarheidsbepaling in de thuissituatie in kaart gebracht. Daarbij wordt inzicht verkregen in de factoren die de metingen beïnvloeden. Denk hierbij aan verschillen tussen kleine en grote of jonge en oude honden. Maar ook aan verschillen tussen huishoudens en baasjes. Uiteindelijk geven de resultaten van deze studie inzicht in alle vereisten die nodig zullen zijn voor een betrouwbaar protocol voor een verteerbaarheidsbepaling in de thuissituatie.
Lees hier meer over dit project
Meer info