Honden en katten(eigenaar) van groot belang bij kwaliteitstesten van huisdiervoer

img

Op 30 november is Evelien Bos gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit op de ontwikkeling van protocollen voor kwaliteitstesten van huisdiervoeding in de thuissituatie. Het uitvoeren van deze testen bij de eigenaar thuis, ofwel ‘in-home’, geeft een representatief beeld van de praktijk. De variatie aan honden en katten bij de eigenaar thuis is groot en heeft gevolgen voor de conclusies van een test. Zowel de verteerbaarheid en smakelijkheid van huisdiervoeding werd in de verschillende studies van Bos beïnvloed door variabelen zoals het geslacht, wel/geen castratie/sterilisatie, de leeftijd, het lichaamsgewicht en de voer geschiedenis van het dier. De variatie aan dieren bepaald ook hoeveel dieren er nodig zijn voor een betrouwbaar testresultaat. “Over het algemeen geldt, hoe meer dieren, hoe preciezer het resultaat” aldus Bos, “en hoe minder variatie, hoe minder dieren er nodig zijn”.

De eigenaar speelt een belangrijke rol in een in-home test, aangezien hij/zij de uitvoerder is van de test. De eigenaar kan van toegevoegde waarde zijn in het verkrijgen van data. Hij/zij kent zijn huisdier als geen ander en kan een inschatting maken wat betreft het effect van het voer op zijn/haar huisdier. Denk aan de interpretatie van het welzijn, de gezondheid en het gedrag van de hond of kat. Aan de andere kant kan de eigenaar invloed uitoefenen en daardoor testresultaten beïnvloeden. Een aantal van deze invloeden zijn door Bos in kaart gebracht en dit geeft handvaten voor toekomstige protocollen. Bos stipt aan dat verder onderzoek van groot belang is: “Je bent pas een wetenschapper als je eindigt met meer vragen dan toen je begon”.

Stichting S4A heeft in 2020 een beurs verleend aan Evelien Bos en S4A geassocieerd onderzoeker Guido Bosch. Meer informatie over de S4A onderzoeker en dit project kan ook hier gevonden worden. Zie de pdf versie voor een versie van dit nieuwsbericht met afbeeldingen. 

: David van Doorn
Email: info@science4animals.nl
Tel:

img S4A Nieuwsbericht: Honden en katten(eigenaar) van groot belang bij kwaliteitstesten van huisdiervoer