Project "Maagdarmgezondheid Paard: Interview met Kitty Huurdeman-van der Moolen

img

Dierenwelzijn is een actueel onderwerp in de paardenhouderij en -sport. Een goede gezondheid van het maagdarmkanaal is belangrijk voor het welzijn van het paard en de juiste voeding helpt om het paard gezond te houden. Kitty van der Moolen vertelt in dit interview over haar PhD project maagdarmgezondheid bij het paard.

Waarom ben je dit PhD project gestart?
“Naast mijn huidige werk als diëtist ben ik in mijn vrije tijd graag bezig met paarden. Dit PhD traject darmgezondheid paard doe ik onbezoldigd omdat ik veel voldoening haal uit het beter begrijpen van de voedingsfysiologie van het paard. Het is bijzonder interessant mens en dier te vergelijken. Maagdarmproblemen komen namelijk bij mensen voor maar ook bij paarden. Met de juiste voeding kun je echter veel betekenen in het verbeteren van maagdarmgezondheid.” 

Juiste voeding is dus van groot belang in het verbeteren van maagdarmgezondheid bij paarden. Kun je iets gedetailleerder omschrijven wat je onderzoekt?
“Ruwvoer is het belangrijkste onderdeel van het rantsoen en wordt bij het paard door de in de achterdarm aanwezige microbiota gefermenteerd. Het evenwicht van de microbiota in de achterdarm kan verstoord worden doordat bijvoorbeeld een teveel aan snel fermenteerbare koolhydraten in de achterdarm (de blinde en dikke darm samen, red.) terecht komt. Koliek en hoefbevangenheid zijn veelvoorkomende pijnlijke gevolgen voor het paard wanneer het evenwicht in de darmflora ernstig verstoord is geraakt.”

“Omdat het moeilijk is om de fermentatie in de achterdarm van een levend dier te onderzoeken, hebben onderzoekers een diervriendelijk “in glas” ofwel een in vitro gasproductie systeem ontwikkelt. Dit zogenaamde in vitro gasproductie systeem is oorspronkelijk bedoeld om de pensvertering bij de koe na te bootsen. Ik bestudeer met deze techniek de fermentatie van voedingsbestanddelen, de verteringsproducten die hierbij ontstaan en de effecten op de darmgezondheid van het paard. Binnen dit onderzoek richt ik mij specifiek op de fermentatie van zetmeel en grasfructanen in de dikke darm. Overmatige opname van deze stoffen wordt namelijk gerelateerd aan een verhoogd risico op koliek en hoefbevangenheid.”

Hoe wordt dit project gefinancierd?
“Ik ontvang geen salaris, maar ik doe dit project in mijn vrije tijd. Studenten die binnen het Centre for Animal Nutrition hun masterthesis uitvoeren, maar ook studenten van andere universiteiten, zijn nauw betrokken bij dit project. De inzet van studenten is erg waardevol voor de uitvoering van dit onderzoek. Het is in de praktijk niet eenvoudig om financiering voor paardenvoedingsonderzoek te krijgen. Wij zijn daarom voor de uitvoering van dit project afhankelijk van donaties. Met de steun vanuit S4A kunnen we bijvoorbeeld analyses laten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de analyse van verteringsproducten die in de darm gevormd worden als gevolg van fermentatie, zoals vluchtige vetzuren en lactaat. Tevens willen we de samenstelling van fructanen in de grasplant bestuderen en analyseren. Dit zijn kostbare analyses. Het realiseren van het project is daarom zonder financiering door de Stichting S4A ook niet mogelijk.”

Wat hoop je met dit onderzoek te bereiken in de komende jaren?
“Onze wens is om door middel van het in vitro gasproductie systeem steeds meer inzicht te verkrijgen wat er in de achterdarm van het paard gebeurt. Met deze kennis hopen we paarden uiteindelijk beter te kunnen voeren en het risico op het ontstaan van koliek en hoefbevangenheid te verlagen. Het in vitro gasproductie systeem biedt ook een alternatief voor in vivo dierproeven. Zowel het genereren van kennis als het verminderen van dierproeven dragen bij aan het welzijn van paarden. Hopelijk beschouwen paardeneigenaren en -sector en de daaraan verbonden bedrijven, instellingen en organisaties dit ook als waardevol. Iedere vorm van steun is voor het realiseren van dit project is welkom.” 

Weten hoe je S4A kunt steunen, klik dan hier. Voor meer informatie over het  Science4Animals (S4A) project Maagdarmgezondheid bij paarden klik hier

Foto: Mirian Hendriks Fotografie


 

:
Email:
Tel:

img